Bardzo często zdarza się sytuacja, że pomimo zakazu palenia w pokojach hotelowych goście nie mogą oprzeć się pokusie zapalenia papierosa poza wyznaczoną strefą. Osoba niepaląca zajmująca pokój ten sam pokój po poprzednim kliencie hotelu jest w stanie bez problemu wykryć woń papierosów. Menedżerowie hotelu są zmuszeni do częstego odświeżania i oczyszczania pokoi hotelowych łącznie z całym wyposażeniem pokoju, które absorbuje dym. Wychodząc na przeciw oczekiwaniom firma RAMID posiada w swojej ofercie program partnerski dla klientów z branży hotelarskiej. Dzięki dużej ilości wydajnego sprzętu do ozonowania jesteśmy w stanie podjąć się usuwania woni tytoniowej i dezynfekcji pokoi hotelowych w bardzo krótkim okresie co jest nie bez znaczenia przy ciągłej obsadzie w hotelu.
Zjawisko przedostawania się zapachu z kuchni do sali restauracyjnej jest obecne prawie w każdej restauracji, dodatkowo nieprzyjemny zapach tytoniu, alkoholu utrzymuje się po całodniowych i wieczornych imprezach. Zapach potraw, alkoholu, potu i tytoniu wyczuwalny jest w ścianach, zasłonach, tapicerkach foteli i krzeseł. Regularne usługi ozonowania restauracji to niejako standard. Podczas usługi ozonowania odpowiednim wysokim stężeniem ozonu pomieszczeń kuchennych ozon oddziaływuje na wszystkie organizmy żywe takie jak roztocza, grzyby, owady, gryzonie powodując ich całkowitą eliminacje.
Wszędzie tam gdzie przez dłuższy czas przebywa w zamknięciu wiele osób jest potrzeba wietrzenia pomieszczeń nie zawsze jednak jest to możliwe.